Skip to main content
  1. Hem
  2. Teater & Underhållning
  3. Teater
  4. FRAGMENT 1 & KATASTROF
FRAGMENT 1 & KATASTROF

Teater

Biljetter till FRAGMENT 1 & KATASTROF

0 Kommande evenemang

Tyvärr kunde vi inte hitta några evenemang

Om FRAGMENT 1 & KATASTROF

Samuel Beckett räknas som en av 1900-talets främsta dramatiker, 1969 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

Den 22 september 2017 har vi premiär på två av Becketts kortpjäser sammanslagna till en föreställning - FRAGMENT 1 och KATASTROF. Peter Luckhaus står för regin och i rollerna ser vi Anders Ahlbom Rosendahl, Dorothea Norling och Peter Luckhaus själv.

Regissör Peter Luckhaus, som har låtit Beckett löpa som en röd tråd genom hela hans teaterliv, planerar två uppsättningar som ett återvändande till urkällan, en nedstigning i Becketts dramatiska kärna. Uppsättningen inleds med Fragment 1 och efter pausen briserar pjäsen Katastrof. På så vis kan man säga att Beckett brevväxlar med sig själv under en kväll på Brunnsgatan. Luckhaus urskiljer en tänkt spång mellan de två styckena, och vill med varsam hand frilägga korrespondensen dem emellan.

På Brunnsgatan har vi alltid haft en lätt skrämmande dragning till döden och undergången - det låter inte så piggt, men det är det. Vid stupet vaknar de sekretessbelagda tankarna, den förbjudna avskyn och den nedgrävda kärleken. Ja, allt kan vakna när det snart är för sent. Luckhaus har valt Anders Ahlbom Rosendahl till de båda pjäserna. Luckhaus själv kommer att spela den blinde tiggaren i Fragment 1 samt regissören i Katastrof. Som regissörens assistent i Katastrof kommer vi att se Dorothea Norling.

Fragment 1 handlar om mötet mellan en blind, fiolspelande tiggare och en gammal man i rullstol på en öde gata. Ska de ha med varandra att göra eller inte?

Katastrof är Becketts mest uttalat politiska pjäs och är dedicerad till Vaclav Havel. En regissör och hans lyhörda assistent ger anvisningar till protagonisten P, som är helt utlämnad till regissörens nycker.

FRAGMENT 1 KATASTROF AV SAMUEL BECKETT

Premiär: 22 september 2017

Översättning: Magnus Hedlund

Regi: Peter Luckhaus

I rollerna: Peter Luckhaus, Anders Ahlbom Rosendahl och Dorothea Norling