Hoppa över och gå till huvudinnehåll
TAKE THE FLOOR

Balett & Dans

Biljetter till TAKE THE FLOOR

2 Kommande evenemang

Sverige

2 Evenemang

Om TAKE THE FLOOR

AxAKAvaT: ”ha mage till”

Koreograf: Binita Kharel & Fredrika BurvallDansare: Binita Kharel, Fredrika Burvall, Abisola Akinade & Waithera Schreyeck

Videoprojektion: Stina Théren

Vad håller dig tillbaka? ”Ha mage till” undersöker varför vi inte vågar skapa det vi vill, utvecklas inom det vi önskar eller fullfölja våra drömmar. Verket är en work in progress där vi gestaltar och testar dansarnas gränser med riktning mot att släppa motstånd och stärka modet.

AxAKAvaT försöker skapa en miljö där gruppen främjar individerna att komma fram och blomstra. På scenen visar gruppen ett utdrag om 15 minuter där AxAKAvaT genom projektioner, röst och rörelse utmanas till att våga.

AxAKAvaT består av: Binita Kharel, som tidigare Urban Connection-besökare känner igen från produktionen FATTA (2015) och ”Fill me in (2017) Med ”Ha mage till” gör Binita sitt första verk som konstnärlig ledare.

Fredrika Burvall, tillhör det nystartade crewet Cipha64 med bas i Stockholm. Hon undervisar och organiserar workshops/klubb för att bidra till dansscenen på hemmaplan och har även framträtt i olika produktioner såsom “Art Beyond Conventional Means” av Joel Gläfke.

Waithera Schreyeck

Waithera har dansat med till exempel Simon Stone, Ingri Friksdale, the Co-Op Dance Company och i musikvideor med bland annat Kwamie Liv and ANYA. Hon har också koreograferat för ungdomskompaniet “Ohne Stimme” samtidigt som hon arbetat med egna verk.

Abisola Akinade

Abisola Akinade är baserad i Manchester, UK. Hon har över 15 års erfarenhet av olika stilar, men på senare tid har hon fokuserat på house dance. Abisola är en av medlemmarna i det nybildade, sju personer stora, housekollektivet Tantara. Jacob Börlin: ”Rörelse & Rörelse”

Koreograf: Jacob Börlin
Musik: Sebastian Kurtén
Dansare: Jacob Börlin

Jacob Börlin, född och uppvuxen i Luleå, började sin färd på dansens vägar redan vid 9 års ålder när han klev in som elev på Dansföreningen Exiled. Senare blev han medlem i gruppen och var delaktig i föreningens undervisning samt skapande av föreställningar.

Jacob har en dansbakgrund som grundar sig mest inom den urbana dansscenen med störst fokus på breaking (Breakdance). Skolåret 2016/2017 studerade Jacob vid Åsa folkhögskolas linje ”five styles” ett program där eleverna får vägledning av svenska pionjärer inom stilarna: Popping, Locking, House, Breaking och Hiphop. På senare år har Jacob tagit sig an mer konstnärligt scenarbete med föreställningar som givit utrymme för mer experimentella former av rörelser, såsom föreställningarna ”Jante”, ”Mitt bland stjärnor” och operan ”Mare ja hänen poikansa”. Jacob har även under många år rest Europa runt för att delta i ”breakingens” tävlingsscen, och är den nuvarande regerande svenska mästaren i breaking, en titel som han lyckades erövra hösten 2019 i Luleå.

Chiara “Ce re s” Gilioli: ”All That I Am”

Koreografi, scenografi, kostym, ljus: Chiara “Ce re s” Gilioli
Musik: Abraham “Tismé ” Diallo
Dansare: Chiara “Ce re s” Gilioli.

I am, so I am not..? Detta är den meningen vi ofta använder för att definiera oss själva – och som gör att vi fastnar i en struktur som försöker kontrollera det som inte går att etikettera. Vi tror att beteckningar hjälper oss att förstå essensen av saker, men vad händer till exempel när vi försöker definiera en kvinna genom att använda en etikett? Sexig, stark, pragmatisk, aggressiv, labil, lugn …?

Efter att ha genomlevt en stor förändring i mitt liv grävde jag mer och mer i mig själv och utforskade olika sätt att röra mig på – lät dem blomma ut på sina egna vis, precis så som de själva önskade. Jag hittade en hel uppsättning av kvinnor där inne, kvinnor som genom åren hade tynat bort av allt för många ” I am, so I am not”. Jag vill radera uppfattningarna om att ”vara en kvinna”. Låta alla dessa olika kvinnor i mig utvecklas. Ge dem chansen att smälta samman för att visa vem jag är. För allt detta, är jag.

Musiken är gjord av musiker Abraham ”Tismé” Diallo, och omarrangerad av Chiara “Ceres” Gilioli. Beatet är en mix av hiphop och elektroniska ljud, med en skör vibe som växlas med kraftfulla trummor.

Liminal – Kaide Gonzalez & Arunas Mozuraitis : ”Labyrinth”

Koreografi, scenografi, kostym, ljus: Arunas Mozuraitis & Kaide Gonzalez Dansare: Arunas Mozuraitis & Kaide Gonzalez I ”Labyrint”, vill Arunas Mozuraitis och Kaide Gonzalez utforska kopplingen mellan två individer. Undersöka hur dessa individer, likt majoriteten på denna jord, är människor som vandrar liknande vägar i livet, och som bemöter svårigheter och motgångar. Även om människor på långt avstånd verkar vandra olika vägar i livet, så fastnar de flesta i liknande dagliga rytmer och mönster. Det är som att människor konstant vandrar genom livet som om det vore en labyrint, som är ett system av gångar som förgrenar sig, korsar varandra och är menad för att göra det svårt för den som färdas i den att hitta sin väg ut. Och innebörden att ”hitta utvägen” representeras olika beroende på vems skor man vandrar i.

Med ”Labyrinth” gör duon Kaide Gonzalez och Arunas Mozuraitis debut på scenen i dansteatersammanhang. Tillsammans har både Arunas och Kaide haft tid att lära känna varandra när de spenderat två år tillsammans på Åsa folkhögskola för att fördjupa sig inom stilen House. De har dessutom varit finalister i Juste Debout-kvalificeringen som hölls i Slovakien (2018). Kaide Gonzalez och Arunas Mozuraitis medverkar också individuellt i olika projekt på olika håll. Dessa olika projekt kommer att visas i bland annat England, Litauen och Frankrike under 2020/2021.

ARUNAS MOZURAITIS är ursprungligen från Litauen, men är i dagsläget bosatt i England. I hans dansbakgrund ingår både ett års studier på Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance (2015-16) och två år på Åsa folkhögskolas danskurs House One Style (2016-18). Idag frilansar han som dansare och ägnar sin tid åt att undervisa i framförallt House, uppträda på scen och delta i battles – internationellt både som tävlande och domare, och organisera evenemang. Han har även tidigare erfarenhet av Urban Connection då han 2018 uppträdde i föreställningen UNVOLUTION på Stora scenen.

KAIDE GONZALEZ, som är uppvuxen i Sverige, är inte heller någon främling för varken Dansens Hus eller Urban Connection och han har uppträtt på Lilla scen både med föreställningen CAUSES i dansensemblen HECT (2014) och med ETT SLAGS MELLAN (2015) som koreograferades av Viktor Fröjd. Även Kaide har spenderat några år på Åsa Folkhögskola för att fördjupa sin kunskap inom de urbana dansstilarna: Five Styles (2009-2010), Hiphop One Style (2014-2015), House One Style (2016-2018). I dagsläget studerar han på en dansutbildning på Academy of Theater and Dance i Amsterdam samtidigt som han undervisar House eller Hiphop och deltar i battles runt om i världen. Nyligen var han även på ett residens i Paris med det franska kompaniet Black Sheep.