Skip to main content
Teresia Björk & Matti Bye

Balett & Dans

Biljetter till Teresia Björk & Matti Bye

0 Kommande evenemang

Tyvärr kunde vi inte hitta några evenemang

Om Teresia Björk & Matti Bye

TERESIA BJÖRK
Teresia Björk har en lång bakgrund som dansare och koreograf. Hon har varit verksam både i Sverige och internationellt de senaste 27 åren med nära samarbeten inom teater- och filmvärlden både som dansare, skådespelare och koreograf. Hon samarbetar oftast med musiker som spelar live på scenen.

Teresia Björk är från Stockholm och utbildad på bland annat Kungliga Svenska Balettskolan, Balettakademien och DOCH.

Teresia Björk: har precis avslutat sju-årigt arbete med en trilogi om konstnärinnan Siri Derkert som resulterat i tre sceniska verk samt en film och bok. Den första delen i trilogin, Without name, hade premiär 2014 på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Sommaren 2016 fick andra delen Vi–We–Nous, på initiativ av svenska ambassaden i Peking, representera Norden under en festival som gav kinesisk publik och branschfolk inblick i samtida västerländsk scenkonst. I oktober samma år fick Vi–We–Nous svensk premiär på Dansmuseet Den tredje och sista delen Etsningar hade premiär 2017.

Under 2019 arbetar Teresia som koreografisk handledare på yrkesdansarutbildningen på Balettakademien i Stockholm.

www.teresiabjork.com

MATTI BYE
Matti Bye (Född 1966) började sin karriär för 25 år sedan med att komponera och ge konserter till stumfilm. Han räknas till en av de mest erfarna och personliga tolkare av stumfilm i världen.
Vid sidan om hans filmmusikaliska gärning pågår också utgivande av skivproduktioner med hans piano och ensemblemusik samt konserter som solo pianist. Han är också delaktig i många olika improvisationsensembler, som till exempel ett duo-projekt med Laura Naukkarinen.

Matti Bye har mottagit flera priser såsom tre nomineringar och vinnare av två Guldbaggar för hans musik till filmerna ”Faro” och Jan Troell ś film: ”Maria Larsson ś Eviga Ögonblick” dessutom vinnare av det Nordiska filmpriset Harpa.

Samma år tilldelades han också Mårbackapriset med motiveringen: "Med ny musik till stumfilmsklassiker som Herr Arnes penningar, Körkarlen och Gösta Berlings saga har han gett ett andra liv åt Selma Lagerlöf ś berömda berättelser. ”

Andra filmer Bye komponerat musik till är t.ex One Last Deal i regi av Klaus Härö,Stig Björkmans dokumentärer om Ingmar Bergman ”Bilder från en lekstuga” och ”Filmen var min älskarinna”, Felix Herngrens film ”Hundraåringen som klev ut ur ett fönster och försvann” samt ”Allvarsamma leken”i regi av Pernilla August.

Han är också en flitigt anlitad kompositör på olika teaterinstitutioner såsom Dramaten, Kulturhuset Stadsteatern, Galeasen m.fl. Senaste produktionerna på Dramaten var ”Förlovningen” regi Ellen Lamm, ”Den Girige”i regi av Gösta Ekman och ”Det Blåser på Månen” i regi av Ellen Lamm.

Matti Bye är turnerande som solopianist med sina pianoskivor som t.ex ”This Forgotten Land” och ”Bethanien” som blev Grammisnominerad 2014 i kategorin klassisk och inbjuden med sina ensembler till olika musik och filmfestivaler runt om i världen.

Under vintern 2019-2020 är Matti Bye aktuell med musik till Ellen Lamms uppsättning av "MAJ" på Dramaten. Han är också albumaktuell med bandet Mambo Noir Trio.

www.mattibye.com