Hoppa över och gå till huvudinnehåll
Stefan Andersson

Rock/Pop

Biljetter till Stefan Andersson

24 Kommande evenemang

Sverige

24 Evenemang
Laddade 20 av 24 evenemang

Om Stefan Andersson

Stefan Andersson fick skivkontrakt med Marie Ledin och Record Station 1990 och två år senare kom det stora genombrottet med albumet Emperors day och singeln Catch the moon. Albumet toppade alla listor och gav Stefan en Grammis som ”Årets nykomling” 1992. Därefter följde” Walk right on” och sedan ”Under a low ceilinged sky” med ytterligare en stor hit, ”Anywhere is Paradise”.

1997 släpptes Stefans första album på svenska, och som heter just ”På svenska”. Här finns bla låten ”Välkommen” som blev ledmotivet till Pripps TV-reklam 1998. Och med svenska texter hittade Stefan en ny publik och nya spelplatser. Några intensiva år följde med skivinspelningar och turnéer i Sverige och Europa.

2004, släpptes ”Strangers House” på Zebra Art records. Här fanns utrymme för konstnärlig frihet och plattan innehåller låtar som ”Baker song” och ”Dear God”. Året därpå var det dags för Stefans första live-platta, ”En främlings hus”, där tidigare låtar ur repertoaren arrangerades om för kör och stråkar. Skivan spelades in i Annedalskyrkan i Göteborg och konserten har sedan gjorts tillsammans med flera lokala körer i Sverige och Norge. 2007 startades ett sidoprojekt tillsammans med Aleena Gibson som resulterade i plattan Earthly Greetings (EMI) .

2008 tog karriären och låtskrivandet en ny riktning. På båtsemester på Marstrand upplevde Stefan en magisk minut under en guidning på Carlstens fästning. Historiens vingslag bokstavligen svepte in och Stefan bestämde sig där och då att göra en platta under eget bolag och en föreställning om fångarna som suttit på Carlstens fästning. Marstrandsfånge No 90 Kleist blev succé och lockar tusentals gäster varje år.

Med avstamp i No 90 Kleist har Stefan utvecklat ett unikt koncept där vår svenska historia tolkas genom underhållning. Han har gjort ytterligare tre historiska album, och det femte, ”Flygblad över Berlin”, spelas just nu in. Till varje platta har Stefan satt upp föreställningar på olika platser. ”Teaterkungen” om Gustav III, ”Skeppsråttan” om det gamla Göteborg och 2014 tog han steget in på krogscenen med ”Made in China” som nu har spelats i 5 säsonger på Kajskjul 8. Albumet släpptes i januari 2015 och singeln ”Det betyder ingenting” låg på SRs B-lista den våren.

”Flygblad över Berlin”, som reflekterar över Sveriges politiska balansgång under andra världskriget, fortsätter på banan med musik kopplad till berättelser och handling. Föreställningen har premiär på Kajskjul 8 i Göteborg 11 januari 2019 och plattan med musiken från Föreställningen släpptes 30/11 2018.

Stefan fick Lasse Dahlqviststipendiet 2010, Jubelfondens visstipendium 2012 och Fred Åkerströmspriset på Västerviks visfestival 2012. 20-årsjubileumet 2012 firades med 4 föreställningar på Lorensbergsteatern i Göteborg samt en liveplatta, med tillhörande cd-bok, ”En Samlad Stefan”.